Porträtt: Världens bästa familjehund

Labradoren anses vara världens allra mest trevliga hund! I Sverige och i många andra länder toppar den här rasen listan av vanligaste hundrasen att äga. Och det är förståeligt, för mysigare, mer lättuppfostrad och användbar hund finns nog inte. Den är det självklara valet som familjehund men den klarar också av tyngre arbeten.

Labrador en passande hund för alla familjer

Lättlärd och trevlig

Som familjehund är rasen ohotad etta. Den är trevlig och lätt att ha att göra med. Den är en av världens äldsta raser. Den avlades fram i Storbritannien på slutet av 1800-talet och fick sitt namn efter den kanadensiska halvön Labrador i Quebec, Kanada. Rasen användes av fiskare för att de skulle simma i land med förtöjningsrep till båtarna. Ännu idag är den här hunden glad i vatten. Ända sedan dess har rasen förfinats och idag är det en mycket mångsidig och lättlärd hund. Den är också i regel lugn och glad.

Eftersom den här hunden har så pass lätt för att lära används den inom en rad olika områden, förutom att vara en riktigt härlig och självklar familjemedlem för många. Den vill gärna arbeta och vara människan till lags och därför är den mycket passande som arbetshund. Förutom att användas av fiskare så användes den som apporterande fågelhund. Det betyder att den tränades att hämta fåglar som dess ägare skjutit ned. Därför har den här hunden ett mjukt sätt att hålla saker i sin mun, eftersom den är tränad till att bära sköra fåglar. Alla som har haft en sådan hund vet att den gärna hjälper till att bära saker, vantar eller till och med frukt från mataffären utan ens lämna ett märke efter sig.

Stora arbetssområden för denna ras

Förutom att vara en fantastisk sällskaps- och jakthund så används denna rasen inom en rad andra områden. Framförallt som ledarhund och narkotikahund. Eftersom den är tränad till att spåra vilt har den en utmärkt nos att använda i olika typer av spårning. Den kan användas till att spåra efter bomber, mögel eller försvunna personer. Den är orädd till sinnet och har en obändig arbetsvilja för sin ägare.

Både stabil och allsidig

Denna rasen är lika allsidig som den är stabil. Den kan med lätthet utföra olika sysslor för människans räkning. Den har helt enkelt en inbyggd känsla av att vilja vara till lags. Men det finns heller ingen hund som kan vara så avslappnad i alla lägen. Lugn och trygg i sig själv finner den ro i vilken situation som helst. Den är nästan alltid gladlynt och välkomnande mot både människor och andra hundar. En hund av denna ras behöver mycket motion men framför allt behöver den aktiveras och arbeta med huvudet såsom att träna lydnad och spårning.