Konsten att välja valpfoder

Vi har sedan tidigare gått igenom att den hundras du bestämmer dig för måste passa dig som person. Är du en stillasittande person så bör detta avspegla sig i din hund, du bör således inte ha en ras som kräver mycket motion. Samma sak om du är aktiv och är ute och springer och rör dig mycket i skog och mark, då är det inte läge att skaffa en hund som helst vill vara hemma och inte röra sig så mycket. Du kan enkelt göra ett test för att kolla vilken hundras som passar dig.

När du nu trots allt har hittat en hund du trivs med, då är det dags att börja förbereda för tiden när valpen nyss har kommit hem. Det finns ett antal saker som du måste ha redan innan, saker som korg, matskål och vattenskål, koppel och gärna en försäkring också. Det här är saker som är ganska lätta att köpa. Värre är det när det handlar om mat. Vad äter en valp, och måste man köpa valpfoder? Går det inte lika bra att bara köpa första bästa foder i butiken?

Svaret är kort och gott nej, det går inte lika bra att köpa ett foder för en vuxen hund. En valp behöver extra mycket tillskott under sina första månader för att den ska kunna utveckla både sitt skelett och sina muskler. Det är här som valpfoder skiljer sig från övriga foder, de innehåller bland annat en högre andel protein vilket används som byggstenar för att bygga upp muskler och övriga organ. Sedan innehåller valpfoder också kalcium vilket stärker skelettet och ser till att det blir hållbart under hundens hela livstid.

På samma sätt kommer det sedan att fungera genom hela hundens liv. Det är inte på något sätt så att du kommer behöva byta foder väldigt ofta, men det finns några tillfällen när det kan kännas naturligt att genomföra ett skifte. Efter valpfoder är det dags för vuxenfoder. Det finns även foder för tikar som är dräktiga eller nyss har varit dräktiga, och det finns foder för äldre hundar som kan börja känna av krämpor och som inte rör på sig lika mycket, i ett sådant tillfälle kan det exempelvis vara lämpligt att ge ett foder som inte innehåller stora mängder energi.

Men till att börja med är det valpfoder du ska ha, åtminstone du som är på gång att ta hem din valp för första gången. Det finns flera tillverkare av detta. Men vi brukar skicka med Doggy valpfoder till våra nya valpköpare!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *